Gemengde fondsen met flexibel beheer

Flexibele fondsen, een antwoord op de marktvolatiliteit

Hoe volatieler de markten, hoe moeilijker het wordt om op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen. Beleggers moeten hun emoties weten te beheersen om "laag te kopen en hoog te verkopen". Met hun specifieke beheersmodellen zijn bepaalde fondsen* beter aangepast om het hoofd te bieden aan volatiliteit. Het betreft de gemengde fondsen met flexibel beheer.

Warren Buffet
Wees hebzuchtig
wanneer anderen angst hebben
en pas op wanneer
andere hebzuchtig zijn.

Warren Buffet

Volatiliteit: vijand nr. 1 voor beleggers

Bubbles en crisissen volgen elkaar op. Om een vermogen stabiel te laten aangroeien zijn op elk moment de nodige dynamiek en inzicht vereist. De opdracht daarbij is zijn emoties te beheersen en de juiste beslissingen te nemen op het juiste moment.

Hoe werken deze fondsen?

 • Gemengd beheer: een korf van aandelen, obligaties en andere activa
  Gemengd beheer biedt de mogelijkheid om de posities van het fonds te spreiden over verschillende actiefklassen, aandelen, obligaties, liquiditeiten, enz. Een gemengd fonds voldoet bijgevolg aan alle criteria van diversificatie.
 • Flexibiliteit: de vrijheid om te reageren op marktschommelingen

  Afhankelijk van de ontwikkelingen op de beurzen, kunnen flexibele gemengde fondsen hun allocatie bijsturen. Dit betekent dat ze hun posities in aandelen of obligaties aanpassen om hun blootstelling aan marktvariaties te verminderen of op te trekken. Deze flexibiliteit bewijst vooral haar nut in crisisperiodes, zoals blijkt uit de bovenstaande grafiek.

 • Dynamiek: onafhankelijke en getalenteerde beheerders
  Om een strategie van flexibel gemengd beheer in de praktijk te brengen, moet een fonds beschikken over een getalenteerde beheerder. Hij beschikt over ruime ervaring, kan rekenen op een complementair team, weet emoties te beheersen en kan zijn beslissingen in alle onafhankelijkheid nemen. De experts van Deutsche Bank helpen u bij het vinden van deze beheerders.

De voordelen

 

 • Dynamisch risicobeheer

  Op momenten dat de markten het goed doen en de volatiliteit laag is, zullen flexibele gemengde fondsen profiteren van een deel van deze stijging dankzij hun posities op de aandelenmarkten. Wanneer de markten een duik nemen, beschikken gemengde fondsen over de vrijheid om hun blootstelling aan de beursrisico's te beperken. Sommige fondsen kunnen zelfs volledig uit de aandelenmarkten stappen tot de storm is gaan liggen.

 • Professioneel en onafhankelijk beheer
  De beheerders van gemengde fondsen beschikken over talent en zin voor innovatie om hun risicobenadering snel af te stemmen op marktschommelingen. Dankzij hun onafhankelijkheid konden sommige beheerders keuzes maken die in het verleden het verschil maakten.
 • Brede diversificatie
  Het beleggingsuniversum van gemengde fondsen is doorgaans mondiaal, wat hun beheersteams in staat stelt opportuniteiten aan te grijpen overal waar deze zich aandienen. Zij ontwikkelen een totaalbeeld van de markten, wat zich vertaalt in breed gediversifieerde portefeuilles, zowel wat de allocatie, als wat de geografische en sectorale spreiding betreft.

 

1 De term "fonds" is de gemeenschappelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Belegging (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse juridische vormen kan aannemen (BEVEK, GBF, enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel in waarde stijgen als dalen en mogelijk kunnen beleggers het bedrag van hun belegging niet recupereren.

2 De volledige namen van de fabrikanten (beheerders) staan op de volgende pagina (detailpagina van het fonds).

ONLINE BANKING